Форум Юрківки

Теми для публікацій та розмов


Церква та релігія
18 липня 2014 Валерій Бурій

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Тема: Церква та релігія
ПРАВОСЛАВНІ СВЯТИНІ У ЮРКІВСЬКОМУ ХРАМІ
17 та 18 липня у Свято-Покровському храмі села Юрківки перебували мощі та ікони великомучениці Варвари та святих Кіпріана та Іустини.
Присутні на літургії молилися у першу чергу за мир в Україні, за здоров'я і благополуччя своїх родин. На богослужіннях було багато мешканців Ватутіного та сусідніх сіл... Святині прибули з Афонського подвір'я у Києві. Після закінчення літургії читався акафіст та здіснено освячення води.http://ic.pics.livej...>
...З наймолодших літ уродженець м. Антіохії Кіпріан серйозно вивчав чародійство та язичницьку філософію. Пройшовши курс навчання у таких центрах греко-римської цивілізації, як Аргос, Таврополь, Мемфіс, Вавилон, він у 30 років отримав посвячення у жерці на горі Олімп. Кіпріан досяг чималого успіху в спілкуванні з духами злоби піднебесної. Він бачив самого князя темряви, отримав у прислугу полк бісів та силу керувати стихіями, викликати мерців, насилати на людей мор і пошесть. З такими здібностями Кіпріан був з пошаною прийнятий язичниками Антіохії,?де дістав посаду головного жерця.

Проте зустріч з юнаком на ім’я Аглаїд поклала початок новій історії в біографії Кіпріана. Закохавшись у дівчину на ім’я Іустина, Аглаїд ніяк не міг добитися взаємності. Тоді юнак звернувся до відомого мага і чарівника з проханням вплинути на Іустину, щоб та дала згоду вийти за нього заміж. Кіпріан почав спокушати дівчину, прикликаючи бісів, що розпалюють блудну пристрасть. Він і сам разом з одним із бісівських князів поставав перед Іустиною в різних образах. Зрештою навів на її родину і все місто мор, але і тоді був переможений силою чистої молитви Іустини, яка увірувала в Христа і привела до Господа своїх батьків, давши обітницю присвятити себе Богові. Однак не звиклий до поразок Кіпріан вперше в житті відчув безсилля бісівських слуг перед вірою у Христа і хресним знаменням. Навіть при згадці імені Іустини духи злоби розсіювалися і чари переставали діяти. На зміну звичному почуттю власної величі прийшло відчуття глибокого падіння і нікчемності тих, кому він служив. «Якщо ти боїшся навіть тіні Хреста і тремтиш перед ім’ям Христовим, — сказав Кіпріан сатані, — то що ти робитимеш, коли сам Христос прийде на тебе?» Диявол http://arhistratig.i... style='margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: 0px; vertical-align: baseline; color: rgb(34, 94, 155); text-decoration: none; background: transparent;'>тут же накинувся на жерця, який зрадив йому, і став бити і душити його. Щоб врятуватися, Кіпріан вдався до сили хреста і прикликав на допомогу Господа Ісуса Христа.

З почуттям глибокого покаяння вчорашній жрець звернувся до місцевого єпископа Анфима, віддавши на спалення всі свої книжки. Наступного дня Кіпріан прийшов у http://arhistratig.i... style='margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: 0px; vertical-align: baseline; color: rgb(34, 94, 155); text-decoration: none; background: transparent;'>храм і не виходив з нього, поки не прийняв святе Хрещення. Його служіння Богу було настільки ревним, що через місяць він був висвячений на диякона, через рік на пресвітера, а ще через деякий час прийняв архієрейський сан. Коли імператор Діоклетіан почав гоніння на Церкву, то в єпархії Кіпріана вже не залишилося людей, які бажали приносити жертви ідолам, а їхні капища були занедбані. Разом з Іустиною, яка на той час несла послух ігумені монастиря, праведника схопили і привели на допит у Нікомідію. Рішуче відмовившись принести жертви ідолам, святі Кіпріан та Іустина були усічені мечем у 304 р. Бачачи силу їхньої віри, один з воїнів на ім’я Феоктист привселюдно визнав себе християнином і був страчений на місці.

Сьогодні християни особливо прикликають ім’я святого священномученика Кіпріана у боротьбі з нечистими духами.

Валерій БУРІЙ

18 липня 2014


1


  Закрити  
  Закрити